tisdag 20 september 2011

Mammabrunch

Såhär såg det ut hos oss igår. Fem mammor och fem bebisar var här på lite brunch, så 12 personer sammanlagt samsades på 54kvm... Det var fntastiskt trevligt. Men vilken ljudvolym! Påsen var helt klart ledande på denna punkt. Hon har under senaste veckan utvecklat ett illtjut, ljust som busen med en volym som är öronbedövande. Det har inget med humör att göra, det är helt enkelt ett nytt ljud som hon testar och blivit omåttligt förtjust i... till alla vi andras förtret... Till pappas förtjusning (han fick reda på det i efterhand) höll hon killarna på avstånd med hjälp av detta tjut. En av dem blev livrädd för tjutet, men jag fick höra idag att han själv tagit efter och övat flitigt på det själv hemma. :-) Den bjuder vi på.
För att imponera (och för att rensa ut skafferiet lite) bakade vi både fullkornslimpa och frukostbullar till brunchen. Dagen till ära hade vi både dammsugit och bäddat sängarna. :-) Men någon paj blev det inget av...
Fullkornslimpan var jag själv så otroligt sugen på, en favorit jag inte gjort på länge. Frukostbullarna var det dock premiär för. Båda fick gott beröm och jag får nog hålla med. Men jag kan avslöja att frukostbullarna inte är lika goda dagen efter, fullkornslimpan håller sig betydligt bättre även i flera dagar efteråt.
Påsen sov inte mycket under besöket. Första gästerna kom kl.10 och de sista gick kl.14. Det var så fantastiskt kul att träffa alla en sista gång innan vi far till Portugal. Nästa gång vi träffas är alla så mycket större. Jag vågar inte ens fundera på det... Iaf, efter att vi plockat undan och hon fått lite mat, sov hon i 2,5 timma i sträck! Det gör hon aldrig på dagen. Men det var tur för mig. Då fick jag en chans att fila på mitt CV. Man vet aldrig vad som dyker upp...

Jag har fått förfrågningar på recepten på bröden vi bjöd på på brunchen (oj, vad många "på" det blev i den meningen...). Så, här kommer de:

Frukostbullar á la Pain de Martin
Det kanske ser jobbigt ut vid första anblick när man läser receptet, men det är verkligen enkelt. Snabbt fixat på kvällen, jäser över natten och snabbt fixat på morgonen. Definitivt värt det.

På kvällen
3 g jäst
400 g yoghurt (jag blandade naturell yoghurt och filmjölk)
300 g (~5 dl) vetemjöl special
90 g (~1 1/2 dl) grahamsmjöl
9 g ( ~1 1/2 tsk) salt

Blanda ut jästen i yoghurten (så gott det går, man ser den knappt) och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt, täck med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur under natten.

På morgonen
Sätt ugnen på full värme med en plåt eller baksten på mittenhyllan och en oöm plåt på nedre våningen. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en kvadrat och vik den på mitten några gånger. Det är inte alls nog hur det går till eller hur det ser ut, men se till att det blir som en avlång "korv" tillslut. Dela upp i 8-10 delar. Lägg upp på bakplåtspappret och låt jäsa ~40 minuter (har du bråttom lite mindre, har du sovmorgon lite mer).
Pensla bullarna med vatten och strö sesamfrön över. Och så skjuts in i ugnen på den varma plåten! Lägg några isbitar eller häll en skvätt vatten på den oömma plåten. Sänkt genast till 250 grader och låt bullarna stå inne cirka 15 minuter. Håll koll mot slutet, man vill helst inte att sesamfröna blir brända.
Låt svalna på ett galler några minuter medan du kokar teet.

Hållbarhet: Redan dagen efter är de inte lika goda längre...


Fullkornslimpa på filmjölk
En klassiker hos familjen Ortega i Arvika. Jag älskar den! "God, saftig och dryg." ;-)

Orginalrecept (2 st limpor)
4,5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågmjöl
2 dl havrekross
1,5 dl vetekli
5 tsk (rågade) bikarbonat
1,5 tsk salt
1-1,5 dl mörk sirap
1 L filmjölk
Ev. smaksättning: 1 dl lingonsylt el. 1 rivet äpple el. 1 riven morot el. 1 mosad banan el. 1 dl solrosfrön el. 1 dl hackade nötter osv... Man kan variera och kombinera i oändlighet beroende på lust och årstid. Tänk dock på att tillsätta knappa 0,5 dl vetemjöl extra till de blöta smaksättningarna.
Ev. sesamfrö, pumpafrö, solrosfrö eller annat som garnering ovanpå.

(Denna gång smaksatte jag med lingonsylt. Jag råkade dessutom förväxla mängderna grahamsmjöl och rågmjöl, fungerade bra ändå. Jag brukar aldrig hitta vare sig havrekross eller vetekli, så jag använder rågkross resp. kruskakli istället.)

Blanda de torra ingredienserna först, sen häll i resten. Det blir ingen deg, utan en smet.
Smöra 2 st 1,5 L limpformar, strö i frön om önskvärt.
Fördela smeten i formarna.
Grädda längst ner i ugnen på 175¤C i 1 timma.
Lägg på folie.
Fortsätt grädda i 45 min på samma temperatur.

Hållbarhet: ~5 dagar

Inga kommentarer: