Idag hakade vi, jag och Påsen. Vi hade rester av en köttfärsgryta som omvandlades till ej typ av Gulaschsoppa och då saknades det ju bröd. Tur att vi hade jäst hemma, men det var lättare sagt än gjort att hitta ett enkelt recept på bröd utan smaker, utan krusiduller och som inte var surdeg. Jag hittade ett som jag gjorde annorlunda...
Som ni ser gjorde jag ett stort vuxenbröd och Påsen gjorde sitt eget. Hon var med och rörde och knådade, emellan lekte det massor med vatten. Brödet blev riktigt bra, saftigt och precis så neutralt jag vill ha det. Kanske skulle passa att rostas när det börjar bli torrt... Jag är iaf sjukt stolt!
Här är receptet:
25g jäst
1tsk honung
2dl fingervarmt vatten
50g smör, smält och avsvalnat
5,5dl vetemjöl special
1tsk salt
Lös upp jäst i lite av vattnet.
Tillsätt honung, lös upp.
Tillsätt resten av vattnet.
Blanda i 3dl mjöl och saltet. Rör till smet.
Häll sakta i smöret, rör konstant.
Tillsätt resten av mjölet pö om pö tills degen precis inte kladdar.
Jäs 25min under duk.
Knåda med mjöl tills degen är smidig.
Forma till limpa och lägg på plåt.
Jäs 30min under duk.
Pensla med ljummet vatten.
In i mitten av ugnen i 30min.
Stänk vatten på 2-3ggr under tiden, gärna med blomspruta.
Låt svalna på galler utan duk.
Lycka till! :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar