måndag 13 december 2010

30 dagar: Dag 17 - Mitt favoritminne

Lista på alla 30 dagarna.

Nu har jag missat hela helgen här. Hade allt jag skrivit på jobbet och orkade inte göra om igen. Så det blir tre stycken luckor idag.

Oj! Hur ska jag kunna välja ett?! Favoritminnen är för mig detsamma som reseminnen. Och jag har ju massor med reseminnen!

Från första gången vi var i Bolivia, feb-mars 1984

Jag minns farfar, enda gången jag träffade han. Jag minns hur fattigt de bodde. Jag minns att jag var tvungen att dricka avslagen CocaCola för det fanns knappt flaskvatten utan kolsyra. Jag minns hur jag hamnade i djupa delen av poolen och med ett märkligt lugn såg genom vattnet att pappa fick av sig strumporna innan an hoppade i, eller var det så att han badade med dom? Minns att jag oavsett tyckte det var märkligt… Jag minns hur varmt det var när vi klev av något flyg och att det luktade illa. Jag minns att vi åkte tåg och jag drack regnvatten. Jag minns ett stort barnkalas med mitt livs första piñata. Alla favoriter jag alltid bär med mig.

Från andra gången vi var i Bolivia, dec-jan 1990-1991

Jag minns den minst juliga julen någonsin. Minns hur oändligt jag längtade hem. Jag minns att jag blev väldigt sjuk, åt inget och gick ner mycket i vikt. Minns att jag växte så mycket på längden att de kläder jag hade när jag kom dit kunde jag inte ha när jag for hem. Minns att jag lekte med några missionärsbarn. Jag minns att vi hälsade på faster och farbröder. Minns den supergoda jordnötssoppan faster Digna lagade. Minns den fantastiska helstekta grisen vi åt på jul (även om jag hann somna själv innan). Minns att vi satt och sjöng julsånger, någon spelade gitarr och bredvid stod mammas gamla plastbordsgran överbelamrad med pynt. Framförallt minns jag påsktuppen som stod under granen. Jag minns att vi for och hälsade på pappas moster (tror jag) en bra bit ut på landet. Bussen var så dålig att det rostat hål i golvet, precis där jag satt, bakom hjulhuset. Jag fick ha min fot över, så min sko blev helt förstörd. Jag minns att när vi var där plockade vi kaktusfikon och åt, supergott. Pappa hade fulla handen med osynliga taggar efteråt. Jag minns att vi hade videokamera med och jag filmade kycklingar som åt på en majskolv, det hade jag aldrig sett förut. Minns att jag följde med och plockade sockerrör och tuggade på hos faster. Hur vi badade i floden. Och hur otroligt varmt det var. Minns också att vi var i LaPaz och skulle upp för ett berg till Världens högst belägna skidbacke. Vi fick gå sista biten, för bussen tog sig inte upp. Det var totalt inget syre och jag fick panik. Ingen bra kombination. Men lite coca-te löser allt.

Ett lov i Stockholm på egen hand, 1992(?)

Jag var ett kort lov i Stockholm och hälsade på min faster och hennes man, på egen hand. Det går direkttåg mellan Arvika (Oslo) och Stockholm. När jag skulle hem köpte fasters man biljett till Kongsvinger, det var billigare. Det var också denna ankomsttid han angav till mina föräldrar. Jag klev såklart av hemma i Arvika, men inga föräldrar syntes till. Jag väntar väl då, tänkte jag. Växlade pengar för att ringa hem, men ingen svarade. Då är dom ju på väg, fattade jag. Jodå, instörtandes kommer ett par föräldrar i upplösningstillstånd. Mamma sprutade tårar värre än Lilleskutt… Vad trodde dom? Att jag inte skulle gå av när de säger att vi är framme i Arvika…? Jaja, slutet gott, allting gott.

Språkresa i Brighton, juni-juli 1995

En lång bussresa via Paris och EuroDisney. Hade fantastiskt kul. Lärde mig nog ändå en hel del engelska, eller iaf att använda den jag hade. Var i London och tyckte det var paradiset. Att vi var i Wimbledon och såg några tennismatcher. Det var varmaste sommaren på 25 år… Kan det varit denna resa mina föräldrar fick erfara att ”så länge de inte hör något från mig är allt bra”…?

Tredje gången vi var i Bolivia, dec-jan 2000-2001

Denna gång var jag så pass vuxen att jag har alldeles för många minnen för att skriva ner. Men alla resor till Bolivia är alltid speciella och favoritminnen.

Sydamerika, sep-juli 2003-2004

Jag bodde hos vänner till föräldrarna i tre månader. En verklighet jag alltid kommer uppskatta. Julen firades med pappa och Johan hos släkten. Min och Johans första jul tillsammans. Den bästa någonsin tyckte Johan… Själv är jag lika skeptisk varje gång vi firar jul där. Var är lucia, tomten och snön?? Men hela resan är ett minne utan dess like. Något jag och Johan alltid kommer ha tillsammans.

NYC maj 2010

En fantastisk liten resa jag och Johans lillasyster gjorde. Vi är numera helt frälsta i NYC och bara måste dit igen!

Nu har jag gjort så många andra resor att det går knappt att minnas. En del börjar jag blanda ihop…

2 kommentarer:

Petchie75 sa...

Åh, vilka härliga barndomsminnen du har från Bolivia!
Hi hi, jag var i London i juli 1995 och brände mig jättemycket på axlarna (solade i Hyde Park), inte så praktiskt när man är backpackande tågluffare ;-) Mina favoritminnen är nog också resminnen, men du har rätt i att det är de äldsta som är finast för man kommer inte ihåg lika mycket. Kram

Cosmopolitan sa...

Ja, många minnen blir det. Och som du säger, de första är de bästa. Från när jag var riktigt liten så är det väl eg inte så mycket minnen utan mer ögonblicksbilder man har i huvudet...
Och nej, inte så smart att bränna axlarna som backpacker... :-D