tisdag 11 september 2012

Äntligen bra dagis



Som ni kanske minna skulle Påsen börja sin inskolning på dagis förra tisdagen. Det gjorde hon oxå.

(Jag vet att det numera heter förskola, men på MIN tid hette det dagis, så jag kommer kalla det för dagis i MIN blogg.)

Hon skulle börja på Tullen. En etablerad förskoleverksamhet som ligger mycket nära oss. Perfekt. Hon skulle då börja på en av de två helt nya avdelningarna, Pricken 1-3 år.

De kom dit på tisdagen och det var kaos. Visst, lokalerna var fräscha och fina, men det fanns ingen inredning/möbler. Bara leksaker i ett stort rum där de fick leka. Massor med barn, 1-5 år. Högljudt, stojjigt och stimmigt. De var ute oxå, såklart. Där fick de inte gå till den stora lekplatsen som Påsen älskar, utan stanna på den lilla där springutrymmet inte är lika stort. Johan frågade när saker och ting skulle bli klara, men det visste de inte. De visste inte när möbler skulle komma eller indredningen skulle bli hyfsat klar. De visste inte när och hur grupperna skulle delas upp. Det fanns ingen info och inte ens ett litet handskrivet schema för inskolningsveckorna! Droppen blev när det dessutom visade sig att Påsen var den enda i åldern 1-3 som hade svenska som modersmål i hemmet... Visst, jag förväntar mig blandade grupper, vad annars?! Men inte att hon ska va ensam "svensk".En mamma frågade hur personalen kommunicerar med barnen eftersom ingen kan svenska. Jodå, personalen pratar bara svenska med barnen, en förenklad svenska blandat med tecken- och kroppsspråk...Vi fick sen reda på att detta skulle komma att ändra sig längre fram under hösten, att fler "helsvenska" barn skulle komma. Men Påsen ska vara där så kort tid (mer om det i annat inlägg...) och är verkligen på g i sin talutveckling, så vi vill inte att hon ska hämmas under denna korta tid.

Det blev ett fasligt ringande för stackars Johan förra veckan. Dagis skulle bytas och ta reda på all info om köer, placeringar och rättigheter. Vi budade på en lägenhet samtidigt, som vi sen inte fick. Fler lägenheter skulle kollas på. Vi har en lägenhet vi hyr ut i Stockholm och det krånglade. Och Johan blev kontaktad för ett ev nytt jobb framöver (obs! Vi kollar alltid runt efter nya jobb, no big deal, men det är ju mer sällan man blir kontaktad.). Så mycket på en gång. Så många och långa telefonsamtal. Och ta hand om Påsen själv uppe på det. Välkommen till föräldraledigheten, säger jag... ;-)

Vi fick iaf erbjudande om en plats på Adlersten, mitt inne i stan. Ett litet dagis med en avdelning, ~13 barn 1-3 år. De var där på besök på onsdagen och det visade sig vara totala motsatsen. Lungt, tyst, ordning och reda. Personalen hade koll och det fanns inga tveksamheter någonstans.

I första kontakt hade vi fått inskolningsdatum 24/9, ev 17e om vi hade tur. Johan börjar ju jobba den 17e! Han var INTE glad. Sen pratade Johan med förskolechefen igen och fick 10e. Väl där på besöket sa de; "Kom ni på fredag, så börjar vi då.". Perfekt. :-) Ett helt annat bemötande.

Så, första inskolningsdagen på nya dagiset var i fredags. Det gick såklart hur bra som helst! Och nu är det Påsen som är den lite vilda i gruppen. :-) Hon "leker"/interagerar med de lite större barnen, för de små i hennes ålder är inte lika aktiva som hon... Så hon pratar och diskuterar med de stora, fastän ingen förstår henne. Det gör henne gott. Tror hon kommer prata på nolltid.Och hon tar för sig. Är de för långsamma i rutschkanan, så puttar hon på dem så det blir hennes tur nångång. ;-) Tror nog fröknarna får pli på henne sen.

Dessutom har de organiserad potträning. Perfekt! Vi har börjat hemma oxå. (I detta ämne tar vi gärna emot förslag och tips på hur man gör.) De har såklart sångstund. Påsen visade direkt sina danskunskaper. Tydligen var det bara en tjej till som hängde på, så Påsen ska nog kunna lära dem ett å annat.

På det här dagiset fick man oxå ett helt kompendie med info om hur de arbetar, dagsschema, vad man ska tänka på, vad man behöver ha med sig och annat viktigt. Stor skillnad! Vilken trygg och stabil organisation.

Jag måste säga att jag verkligen blev besviken på Tullen. Jag hade trott så mycket mer om dom. De har ju en redan etablerad verksamhet som fungerar bra, använd deras strategi och arbetssätt till en början! Så man kan starta på ett bra sätt! Jag vill poängtera att det inte var personalen det var fel på, eller barnen, nej, det är den uppenbart bristande organisationen och ledningen. Jag har ju själv jobbat en del inom barnomsorgen under alla mina somrar och fick en hel del ansvar de sista somrarna (iaf för att vara helt outbildad), så man har (kanske tyvärr) lite (för bra) koll... Dessutom har ju mamma varit rektor för skola och barnomsorg i många år och själv jobbat på just dagis i typ hela sitt liv. Jag är nog färgad i frågan, men jag förstår också när det är helt åt skogen... Det här var helt åt skogen.

Har inte Adlersten några minus då? Jo, visst. Utegården är näst intill obefintlig och de verkar inte göra jättemånga utflykter till andra parker o.dyl. Men för oss väger stabiliteten och pedagogiken upp. Jag och Påsen kan promenera hem där ifrån, så får hon minsann vara ute.

Nu är iaf dagismardrömmen över och både Påsen och vi trivs bra med Adlersten som dagis.

1 kommentar:

Fröken Anki sa...

Vad skönt att ni hittat ett bra dagis! Det första låter ju helt otroligt. Vad jobbigt för både barn och personal att ha det så oorganiserat!
HIhi, låter bra att hon har sånt go! och att hon tar för sig. Hon kommer utvecklas jättemycket under hösten, och bli en jättebra storasyster. Snart kommer det finnas nån som konkurrerar om pratutrymmet hemma hos er alltså. ;)

kram kram