fredag 9 maj 2014

Uppdatering av livet

Nu var det sjukt längesen jag skrev något här. Det har hänt så mycket.
Som de flesta vet fick jag nytt jobb i årsskiftet, färgingenjör/-specialist på Alfa Laval i Lund. Jag har jobbat där nu i exakt 4mån och 2 dagar. Trivs otroligt bra! Med allt. Arbetsuppgifterna, kollegorna, chefen, företaget - allt! :-)
Strax efter köpte vi oss en lägenhet i Malmö, Föreningsgatan 47B. Finns en länk till en cachad version av annonsen i detta inlägg,  Föreningsgatan 47B annons , men vet inte om den fungerar fortfarande. Stora flyttlasset gick 17 april, så där bor jag nu. Ensam...
Det är inte så illa som det låter. Flickorna och Johan flyttar ner i o.m semestern. Ja, Johan oxå. Och han kommer inte behöva veckopendla... ... ... Han har fått nytt jobb. På Softhouse Consulting i Malmö. :-) Men han kommer knappast jobba i Malmö, fast det är det ingen som vet än, exakt var han hamnar först.
Sen har vi haft vårt största orosmoln, barnomsorg till flickorna. Malmö kommun har extrema problem med platser och även om man är garanterad plats skulle det kunna bli precis var som helst i kommunen, förmodligen på något överfullt tillfälligt barackdagis. Inte precis det man vill höra som framtid för ens barn... Just detta, allt extra jobb och den oro som problemet orsakat har inte varit nyttigt för någon i familjen. Det var inte långt borta att familjen inte skulle vara någon familj längre. Men Johan var väldigt förutseende och anmälde flickorna till varenda privat förskola inom 2km radie. För här har varje privat förskola sin egen kö.
Men så, för drygt en månad sen fick vi erbjudande om plats på Förskolan Telningen. En jättebra förskola visade det sig, lite längre bort än vi hoppats på, men inget är långt bort i Malmö. Tyvärr då bara plats för Selma... Så efter noga övervägande tackade vi nej. Detta har jag haft stor ångest över sen. Det var ju så bra! Sen tog det ända tills förra veckan, då hörde en annan privat förskola av sig. Så en till. Och en till. Och en till. Och en till. Och en till! På tre av dessa hade båda flickorna fått plats; Spadens Föräldrakooperativ, Lärkträdets Förskola (ingen hemsida) och Lyckans förskola (ingen hemsida). På ett, Peter Pans Personalkooperativ, fick bara Selma plats och på Fågelbackens Montessoriförskola fick bara Astrid plats. Väl utspridda i stan. Så från att inte ha något alls och vara orolig över det, hade vi nu fem förskolor att ta ställning till och vara orolig över att välja rätt för just oss och våra flickor...
Vi började med Spaden på Möllevången. Bra läge pendlingsmässigt till jobb, trevliga lokaler i hyreshus, usel gård ovanpå men granne med Folkets park, bra och inspirerande verksamhet, egen kock (viktigt för oss), trevlig men lite bohemisk pesonal (inte bra i våra ögon som vill ha ordentligt med struktur, men passar säkert andra), öppet 7.30-17 (gränsfall för kort för oss) och kräver sjukt mycket tid och engagemang från oss som föräldrar eftersom det är ett föräldrakooperativ. Det var där det föll för oss. Vi har inte den tiden.
Sen Lärkträdets, mot Värnhemstorget till. Nära oss, egen byggnad, 4 avdelningar, med stor fantastisk utegård, bra och förtroendeingivande personal, egen kock, traditionell verksamhet, väldigt slitna och mörka lokaler, öppet 6.30-18, kräver inget av oss som föräldrar. Det var ett tag vårt första alternativ, men jag hade en liten knut i magen när jag lämnade stället. Det var högljutt och stökigt. Vill jag verkligen lämna mina barn här?
Lyckans förskola precis bortanför Kronprinsen. Ljusa och trevliga lokaler, lite i längsta laget vintertid, öppet 7-17, trevlig erfaren personal, bara en avdelning med mycket syskon så det är inte så många familjer, liten tråkig innergård men nära till tre stora parker. Lugn och harmonisk miljö innomhus. Får sin mat caterad av Nians restaurang (som profilerar sig med nyttig och kravmärkt mat) runt hörnet. Började sakta segla sig förbi Lärkträdet.
Samma morgon var jag även på Fågelbackens Montessoriförskola, där bara Astrid fått plats, som låg bara ett par kvarter bort från Lyckans, något närmare Triangeln station. Jätteliten avdelningen både sett till yta och antalet barn. Ljust, mysigt och inspirerande, bra, trevlig och erfaren personal. Utegård tillsammans med andra hyreshus runt, men fräsch och trevlig sådan. Alla Montessoriförskolor i Malmö får sin mat från Montessoriskolan. Man har dessutom förtur till skolan när det blir dax. Men jag kände inget för stället, trots allt positivt.
Peter Pans Personalkooperativ hade bara Selma fått plats. Ligger halvvägs mellan oss och Centralstationen, perfekt! Jag klev in genom dörren och allt föll på plats. Redan i hallen. Jag bara visste att det var rätt. Ljusa fina och inspirerande lokaler, erfaren och inspirerande personal, dom är ute extremt mycket, 4-5-åringarna är en egen grupp som är ute på heltid i olika parker tre dagar i veckan, även de små sover alltid ute, äter oftast mellanmål ute, trevlig innergård som delas med omgivande hyreshus, öppet 7.30-17.15 (gränsfall, men vi kan lösa det), kräver endast 3dagars föräldratjänst/år/familj. Det visade sig dessutom att de har haft samarbete med Telningen som vi tyckte så mycket om också. Allt kändes rätt. Men bara Selma hade plats. Så säger hon: "Jag har pratat med en till i styrelsen om möjligheten att ta in Astrid också. Vi ska diskutera med alla i personalen imorgon, så återkommer jag då." Det går inte att beskriva hur glad jag blev av att höra detta. Ringde direkt till Johan, berättade allt. Utan tvekan bestämde vi att om Astrid också får plats så tar vi det. Direkt.
Så i 19 timmar gick vi och väntade på svar. Igår kl.16.49 ringde hon. Vi fick plats för båda!! :-D
Nu är lyckan total. Allt har fallit på plats. :-) Äntligen!
 
Vad händer med flickorna?
Astrid fyllde ju 1 år i mars och går för fullt. Älskar att gunga och åka rutschkana. Man får inte mata henne utan hon kan själv. Vi är lite oense om det hon och jag...
Selma har fyllt 3 år och hade tre kalas. Under påsken började hon rita huvudfotingar och är väldigt stolt över det. Hon är väldigt intresserad av bokstäver och klockan.
 
På valborg hade vi besök av våra vänner från Göteborg. Vi var fyra vuxna och fyra barn i lägenheten, men hade gott om plats för det. Det var supertrevligt och Selma och deras stora pojk som är 4,5 år, lekte konstant i tre dygn. De kommer fantastiskt bra överens. Så himla kul!
 
Ett par bilder från valborg:


2 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Grattis till alla spännande nyheter!

Cosmopolitan sa...

Tack! :-) Ja, det är spännande och jag tror det kommer bli himla bra bara alla kommer på plats.